Köttfri måndag – Pastagratäng med broccoli och fetaost

Ja alltså nu var gårdagen (måndag) visserligen vegetarisk, men middagen bestod av pannkakor och det kanske inte är så himla många som behöver ännu ett pannkaksrecept… Däremot käkade vi vegetariskt till lunch i helgen – en lättlagad pastagratäng med broccoli och fetaost. Och ”köttfri måndag” är ju bara mitt samlingsnamn på vegetariska rätter, sedan vilken dag vi egentligen käkar maten känns oväsentligt. Här är i alla fall äntligen en rätt som gick hem hos både stora och små. Har du pasta över är det här ett perfekt recept!

broccoliIngredienser:
Ca 300 g broccolibuketter
Ca 300 g kokt pasta
200 g fetaost

Gratängsås:
25 g smör
1 hackad liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk vetemjöl
6 dl mjölk (byt alt. ut ngn dl mot grädde)
1 tärning grönsaksbuljong
Salt, svartpeppar

Gör så här:
Smörj en ugnssäker form och blanda ner pasta, broccoli och fetaost (smulad eller i bitar). Gör såsen som följer: Fräs lök och pressad vitlök i smöret någon minut. Strö vetemjöl över löken och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget och rör om. Tillsätt buljong, salt, peppar. Låt koka cirka fem minuter, rör om då och då. Häll såsen över pastablandningen. Gratinera högt upp i ugnen på 225 grader cirka tio minuter.

Små tips!
Om man smular ner fetaosten blir det god smak av den i hela gratängen. Men om det däremot finns små (eller stora!) bordsgäster som inte är så förtjust i fetaost så är det bättre om den är skuren i bitar – då går det ju att plocka bort den om man vill. För lite piffigare gratäng kan man lägga till oliver och/eller soltorkade tomater. Det ska vi nog prova nästa gång. För en nästa gång blir det allt av denna goda rätt!

Receptet hade jag klippt ut för cirka hundra år sedan från en COOP-tidning, kanske har de kvar det i sin receptbank. Who knows?

Lämna en kommentar